Vachtverzorging

 


Behandelingen
Wanneer uw hond toe is aan een trimbehandeling, dient u een afspraak te maken. Dit is noodzakelijk, omdat wij tijd inplannen voor de behandeling. Een afspraak maken kan telefonisch: 06 27521354. Deze tijdsplanning kan variëren van een uur (bijvoorbeeld een kortharige hond wassen en föhnen) tot 5 uur (bijvoorbeeld een grote hond met een zware vacht plukken).
Bij iedere behandeling zit inbegrepen:
• Wassen
• Föhnen
• Uitkammen
• Losse haren verwijderen
• Oren uitplukken en schoonmaken
• Teken en vlooien verwijderen
• Nagels knippen
• Ontklitten/ontvilten (hiervoor wordt een meerprijs gerekend)


Op het afgesproken tijdstip kunt u uw hond brengen en noteren wij het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent. Zodra uw hond klaar is, bellen wij u, zodat hij/zij opgehaald kan worden. Bijzonderheden kunt u aangeven bij het maken van de afspraak, zodat bij het afgeven van de hond het afscheid zo kort mogelijk kan worden gehouden. Dit is in het belang van uw hond, omdat hij/zij zenuwachtig kan worden bij een lang afscheid. Wanneer de hond het idee heeft dat u het heel normaal vindt om hem/haar bij ons achter te laten, zal hij/zij zich rustiger voelen. Laat uw hond na de behandeling niet te lang wachten. Wanneer uw hond klaar is, wil hij/zij graag naar huis.
Er wordt in geen enkel geval gebruik gemaakt van verdovende middelen. Wanneer uw hond zich zenuwachtig heeft gemaakt, kan het wel zijn dat hij/zij bij thuiskomst moe is, en daardoor wil slapen.

Scheren
Definitie = "Het inkorten van de vacht d.m.v. een tondeuse." Als de hond vervilt is, is er vaak geen andere oplossing om de hond kaal te scheren, dit komt weinig voor wij zullen altijd proberen om de kop en de staart in “model”te houden.

Scheren & Knippen

Scheren en knippen betekent niet dat de hond "kaal"geschoren wordt. Er bestaan verschillende lengtes voor het scheren. Op de tondeuse kunnen verschillende opzetstukken "scheerkoppen" gezet worden, waardoor de hond op diverse lengtes geschoren word. Van 1mm tot 2 cm. Scheren wordt vaak gedaan in combinatie met knippen en effileren. U kiest voor de lengte van het lichaam en of u de oortjes lang of kort wil hebben. Wij zullen u adviezen geven van wat wij denken dat het beste bij u hondje past maar u zult altijd bepalen hoe u hondje geknipt zal worden.

Plukken
Definitie = "Het met de hand of bot trim-mes verwijderen van de bovenste dode haarlaag. Hierdoor krijgt de nieuwe, reeds onderliggende vacht, de ruimte om zich optimaal te ontwikkelen."
Plukken doet overigens geen pijn. Dit komt omdat de dode haarlaag verwijderd wordt als deze "rijp" is. "Rijp" wil zeggen "het haar laat gemakkelijk los". Plukhonden zijn honden met een ruwharige vacht. Het verwijderen van de loszittende dekharen zorgt ervoor dat de nieuwe reeds onderliggende vacht zonder belemmering zal aangroeien, wat zorgt voor een gezonde huid. De haren worden plukje voor plukje met de groeirichting mee verwijderd
TIP: Als u uw hond voor een plukbehandeling naar de trimmer brengt, laat de eventuele wasbeurt dan vanaf 2 weken voor de afspraak achterwege. De plukvacht zal dan beter van de huid loslaten, wat voor zowel de hond als de trimmer erg prettig zal zijn.

 

Vachtproblemen

U wilt een mooi hondje. Ook wij leveren graag een mooi hondje af. Het kan echter voorkomen dat, door omstandigheden, de vacht van uw hond in de klit is geraakt of is vervilt( wat-achtige proppen haar op de huid). Pijnloos ontklitten bestaat niet, maar we doen ons best. Het verwijderen van klitten of vilt is altijd vervelend en pijnlijk voor de hond. Daarom is het niet altijd mogelijk om het hondje te knippen of plukken zoals u het graag zou willen. Scheren is dan vaak nog de enige optie. De vacht is dan korter dan wanneer het geknipt zou worden, maar wij zullen er altijd voor zorgen dat uw hond netjes en verzorgd de trimsalon verlaat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Kammen & Ontwollen

Soms is het baasje niet in staat om het onderhoud van de hond helemaal zelf te doen. De hond komt dan regelmatig even langs om eens lekker uitgekamd en/of ontwolt te worden. Vervolgens wordt de onderwol van de hond verwijderd en u hebt die rollen haar niet meer door het huis. Meestal wordt ook nog even het model een beetje bijgewerkt en is de hond weer helemaal klaar voor een lekkere wandeling.


Effileren

Definitie = " Het uitdunnen en inkorten van de steile(re) vacht. De effileerschaar heeft snijbladen voorzien van tandjes, waardoor het snijvlak een natuurlijk verloop heeft."
Het effileren gebeurt met een zogenaamde effileerschaar. Met deze schaar wordt het haar van de hond zo behandeld dat er een natuurlijk verloop zit tussen het korte en het lange haar. Deze methode voorkomt dat er scherpe overgangen en happen zichtbaar zijn.
Er zijn verschillende redenen om een hond te effileren:
• De overgang van lang haar en kort haar moet op een natuurlijke wijze verlopen.
• Het uitdunnen van de vacht.
Spaniëlvachten
Setters of spaniëls worden meerdere behandelingen gecombineerd. Bij de meeste worden de oren kort geplukt en het dode haar van de rug verwijderd.

 

Speciale behandelingen.

Overgevoeligheid
Wanneer uw hond overgevoelig is voor hondenshampoos, kunt u dit aangeven bij het maken van de afspraak, of wanneer u de hond komt brengen. Wij zullen dan gebruik maken van een shampoo die geen toevoegingen, als parfum, kleur- of geurstoffen, bevat. Wanneer u van uw dierenarts een speciale shampoo voor uw hond heeft gekregen, kunt u deze altijd afgeven aan de balie, en zullen wij deze voor uw hond gebruiken.
Anaalklieren
De anaalklieren bevatten een stof met een geur die honden onderling onderscheidt. Deze klieren zijn functioneel voor de hond. Wanneer uw hond echter last heeft van de anaalklieren, raden wij aan u dierenarts te raadplegen, omdat wij geen voorstanders zijn de klieren te irriteren en omdat wij van mening zijn dat als je het eenmaal leegt je altijd moet. U kunt problemen bij de anaalklieren herkennen doordat u hond zittend over de grond schuift (sleetje rijden) of wanneer hij/zij veelvuldig bij de staart bijt of likt. Heeft uw hond herhaaldelijk problemen of zijn de anaalklieren ontstoken, dan is het aan te raden om ze bij uw dierenarts inwendig te laten legen.


Extreme onrustigheid

Wanneer uw hond erg angstig is, kan het zijn dat hij/zij moeilijk te behandelen is in de trimsalon. Het kan daarom (zelden) voorkomen dat wij u vragen om te overleggen met uw dierenarts om hem/haar een kalmerend pilletje te geven. In de trimsalon wordt gewerkt met scherpe voorwerpen zoals een schaar, nageltang of pincet. Het is daarom in het belang van de hond dat hij/zij handelbaar is. Dit gaat altijd in overleg. Wij zullen nooit uit eigen beweging kalmerende middelen toedienen!


 

Ook in de winter naar de trimsalon
Eigenlijk is voor iedere hond een bezoekje aan de trimsalon aan te raden.
Trimmen is niet onnatuurlijk, tegenwoordig leven de honden niet meer in de natuur, maar houden we de honden bijna allemaal in huis, en hoort de hond helemaal bij het gezin ook in de wintermaanden .

Een veel gehoorde opmerking in de trimsalon is dat mensen de hond in de winter liever niet laten trimmen,
omdat de hond het anders koud zou krijgen.
Dit is echter een totaal verkeerde opvatting.
In de herfst/winter periode is het vaak erg nat buiten.
Als de hond nat regent dan duurt het met een langere vacht vaak veel langer voordat deze weer droog is.
En met die natte vacht krijgt de hond het dus veel sneller koud.
Daar staan de meeste mensen niet echt bij stil.
Vaak maakt U de vacht met een handdoek wel even 'droog', maar een lange vacht is veel moeilijker droog te krijgen. En gaat daardoor ook sneller in de klit
Bij de hond die in de winter bij mij in de trimsalon komt, laat ik de vacht altijd iets langer dan in de zomer (als er niet al
te veel klitten in zitten).
Nog een nadeel van al die nattigheid is, dat de hond alles meesleept in zijn vacht, zoals zand, blaadjes etc.
Bij een erg lange vacht is dit dus veel moeilijker te verwijderen.
Het is dus een verkeerde opvatting, te denken dat de hond in de winter niet getrimd zou moeten worden.