FAQ

 

 

Veel gestelde vragen in de trimsalon

In de dagelijkse praktijk krijgt de trimster veel vragen over de hond in het algemeen maar vooral natuurlijk over de vachtverzorging van de hond en over de problemen die een hond maar ook een eigenaar daarmee kan hebben. Hieronder een selectie van de meest gestelde vragen.

Heeft u zelf een vraag, stel deze dan via het contactformulier en wij zullen deze zo spoedig mogelijk en naar beste weten beantwoorden.

Wat is trimmen?

et "trimmen" van de vacht van uw hond is een Engelse uitdrukking. Letterlijk vertaald betekend het "modelleren van de vacht door middel van plukken of snijden van de vacht". Een handeling die hoofdzakelijk bij Terriërs toegepast word. In Nederland word met het woord "trimmen" bedoelt: alle handelingen die in een hondentrimsalon uitgevoerd worden op de vacht van uw hond. Het is dus eigenlijk een verzamelnaam geworden van een aantal specifieke handelingen die in de trimsalon toegepast worden.

Kan mijn hond ook 's winters getrimd worden, of vat hij dan kou?

Wanneer de vacht van de hond zeer kort geschoren is en het buiten flink vriest dan kan de hond kou vatten. Om dit te voorkomen hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat de hond niet stil komt te staan of zitten. Wandel dus gewoon door en ga niet een uur staan kletsen, dan is er niets aan de hand. Oudere dieren zijn gevoeliger voor kou en die kunt u eventueel een jasje of truitje aandoen. U kunt uw hond dus gerust 's winters laten trimmen.

Mijn hond verhaart zo erg, toch borstel ik hem iedere dag, maar het wordt niet minder?

U borstelt de vacht van uw hond waarschijnlijk te hard en te veel, hierdoor haalt u niet alleen dood haar uit de vacht maar ook het goede haar. Ook beschadigt u de goede vacht. Hier reageert de huid van de hond op met het aanmaken van nieuwe vacht, deze borstelt u weer kapot en zo zit u in een kringetje van borstelen en constante verharing. Dit is wat we noemen het "over beborstelingseffect" U moet dus even een paar weken stoppen met borstelen. In die tijd moet u een keer de hond wassen waarbij u de shampoo een lange tijd laat inwerken (minimaal 5 tot 10 minuten). Na het wassen de hond goed droogföhnen en tegelijk doorborstelen/kammen. Dan weer de vacht een week laten rusten. Daarna gaat u met een zeer vachtvriendelijke borstel de vacht doorborstelen. Door deze methode kan de natuurlijke regelmaat van verharen zich weer herstellen en zal de hond niet meer het hele jaar door verharen. Wanneer u uw hond bij de trimsalon laat wassen zal het proces zich nog versnellen omdat de meeste trimsalons föhns en/of waterblazers gebruiken die veel meer vacht wegblazen dan uw eigen (hand)föhn.

Mijn hond heeft vaak veel schilfers in de vacht, het ziet er wat vies uit, is hier iets aan te doen?

Vaak is dit een teken dat de huid van de hond te droog is waardoor er schilfers ontstaan. U moet nu de vacht/huid met een rubberborstel als het ware masseren. Hiermee stimuleert u de talgvorming van de huid wat uitdroging voorkomt. Ook kunt u dagelijks een klein beetje zalmolie of lijnzaadolie aan het eten toevoegen. Ook kan het wassen met een speciaal daarvoor ontwikkelde shampoo en conditioner uitkomst brengen. Deze shampoo ontdoet de vacht van de huidige schilfers en door zijn verzorgende bestanddelen en die van de conditioner voorkomt het de vorming van nieuwe.

Hoe vaak moet mijn hond getrimd worden?

Dit is afhankelijk van type en hoeveelheid vacht die de hond heeft. Een hond die " in model" loopt zal toch zeker om de 6 tot 8 weken getrimd moeten worden om de vacht in model te houden. Honden met een plukvacht worden doorgaans 2 tot 4 keer per jaar getrimd. Over het algemeen kun je zeggen dat 2 bezoekjes per jaar aan de trimster geen overbodige luxe is voor de hond.


 

Hoe vaak mag een hond gewassen worden?

In principe mag je een hond wassen zo vaak als je wilt. Voorwaarde is dan wel dat je een goede hondenshampoo gebruikt die de natuurlijke vetlaag van de huid niet aantast. Bij langharige honden blijft er veel vuil en stof in de vacht hangen, heeft de hond dan ook nog een lichtgekleurde vacht dan is het noodzakelijk om de hond regelmatig te wassen, zo houd je de vacht ook mooi. Wanneer een hond een normaal hondenleven leid, dus speelt in bos of park, misschien nog wel eens zwemt in een slootje dan is voor een kortharige hond minimaal 2 keer per jaar wassen toch wel gewenst. Dit om te voorkomen dat de vacht gaat stinken. Wanneer u een roker bent draagt uw hond veel nicotineaanslag mee in de vacht wat ontzettend stinkt ( maar dat ruikt u zelf niet) hier is het dus noodzakelijk dat u de hond wat vaker wast.

 

 

 

 

Is het waar dat de hond van scheren een vollere vacht krijgt?

Ja en nee. Wanneer een plukvacht geschoren word betekend dat, dat de oude haren niet verwijdert worden. Ze worden alleen maar ingekort. De haren groeien langzaam door, evenals de nieuwe haren waardoor er als het ware een dubbele vacht ontstaat. Deze vacht is van een zeer matige kwaliteit .De vacht zal zijn normale structuur verliezen en zacht en wollig aan gaan voelen en in veel gevallen verkleurd hij zelfs. Dus ja, in dit geval word de vacht wel voller, maar niet mooier! Honden met een normale vacht zullen niet meer vacht krijgen omdat ze geschoren worden.

Doet plukken pijn?

Nee, mits de vacht "rijp" is. Het is een noodzakelijk iets bij honden met een plukvacht dat de oude vacht handmatig verwijdert word met wortel en al. De vacht die geplukt moet worden is al half afgestorven en de nieuwe haren zitten al in het haarzakje. Wanneer uw hond op de juiste manier geplukt word zal dit geen pijn doen.

Wordt mijn hond verdoofd tijdens de behandeling?

Nee, uw hond word niet verdoofd, althans niet bij ons. De reden waarom uw hond als een blok in slaap valt als hij thuiskomt is dat er een paar uur aan hem gewerkt is. Een paar uur heeft hij moeten staan/zitten enz. Hij was in ieder geval wakker terwijl hij normaliter in die tijd thuis waarschijnlijk ligt te slapen. Uw hond is dus gewoon moe, heeft zijn slapie gemist.

Hoe houd ik mijn witte hond wit?

Door regelmatig onderhoud kunt u uw witte hond ook daadwerkelijk wit houden. Een losgeborstelde vacht houd minder vuil vast. Ook regelmatig wassen met een goede witwasshampoo is aan te raden. Na het eten kunt u de bek afnemen met een nat washandje, dit voorkomt vergeling van de vacht. Af en toe kunt u de vacht inpoederen met maïzena wat u er een kwartiertje later weer uitborstelt. Maïzena neem vocht en vuil op en zo maakt u op een simpele manier uw hond weer wat schoner, dus witter.

Wordt mijn hond vastgebonden tijdens de behandeling?

Wanneer uw hond geen tafeltraining heeft gehad en telkens van de tafel wil springen dan is het voor zijn eigen veiligheid dat hij vastgezet word. In onze trimsalon is het niet een standaardprocedure omdat het vaak onnodig is.. Honden zoals de Bobtail en de Border collie worden getrimd terwijl ze op de tafel liggen, vastzetten is ook in die gevallen niet nodig. Ook die honden die de trimster naar het leven staan worden vastgezet, dit om te voorkomen dat hij de trimster bijt en zij een lange tijd haar werk niet kan doen. Het vastbinden houd in dat hij een halsbandje om krijgt die aan een beugel word vastgezet, dit ook om te voorkomen dat hij wegspringt of zich telkens omdraait enz. Uw hond word dus niet opgehangen, althans niet bij ons.

Kan het niet goedkoper?

Nee! U vraagt de trimster om een prijsopgave en u gaat daarmee akkoord of niet. Afdingen is zeer vervelend voor de trimster, tenslotte doet u dat bij uw eigen kapper ook niet. Het uurloon van de trimster ligt veelal veel lager dan van bvb. een schilder. Afgezien van het vaak zware werk heeft de trimster ook kosten voor veel stroom, veel water, aanschaf dure gereedschappen, aanschaf goede vachtverzorgingsproducten en natuurlijk wil de belasting ook nog een graantje meepikken. Hondentrimmen is een arbeidsintensief werk die de nodige risico's met zich meebrengt. Over het algemeen gezien zijn de tarieven die de gemiddelde trimmer in Nederland hanteert al behoorlijk aan de lage kant, dus echt reden tot klagen heeft u als klant niet. Bedenk goed dat u zelf een hond heeft aangeschaft die getrimd moet worden, belast u dus niet de trimster met koehandel en afpingelpraktijken, u koopt namelijk haar kennis en tijd voor een klus die u zelf niet kunt of wilt klaren.

Hoelang van tevoren moet ik een afspraak maken?

U moet toch wel rekenen op een wachttijd van gemiddeld 2 tot 3 weken. Houd er rekening mee dat wanneer het warme weer eraan komt dat de wachttijden gestaag oplopen. Wacht dus niet tot het laatste moment met het maken van een afspraak. Om te voorkomen dat u lang moet wachten kunt u natuurlijk ook na een bezoek meteen een afspraak maken voor de volgende keer.

Hoe vaak moet een hond gekamd/geborsteld worden?

Dit is uiteraard afhankelijk van type en hoeveelheid vacht. Wanneer u één maal per week goed kamt/borstelt is dat voldoende om de meeste vachten in een goede conditie te houden. Bij slecht weer kan die borstelbeurt wel meer tijd kosten.

Moet mijn gladharige hond ook gekamd worden?

Ja, ook deze vacht dient ontdaan te worden van afgestorven haar. Ook stimuleert u met kammen of borstelen de bloedsomloop en verspreid u de natuurlijke vetlaag over vacht en huid wat schilfervorming voorkomt en wat de algehele kwaliteit van de vacht en huid ten goede komt.

 

 

.